I Vurig verlangen naar verlossing

Genees ons

Almachtige Vader, zie ons aan in Jezus Christus, Uw Zoon. Schenk onder ons een herleving van geestelijk leven door Uw Heilige Geest.

Breng ons allen tot die verootmoediging en verbreking van het hart, zodat Gij waarlijk onze zielen kunt reinigen door het dierbare bloed van Jezus Christus, Uw Zoon.

Verlos ons van alle tegen U rebellerende machten en vergeef ons onze zonden. Geef, dat wij toch volle ernst zullen maken met zulk een heil en geen wegen bewandelen naar onze eigen gedachten.

Wij verlangen niet naar U. Wij zijn erin geïnteresseerd om alles te weten wat er in deze wereld is, maar U zelf begeren wij zo weinig. Wij zijn hoogmoedig. Alleen met onze woorden willen wij ons voor U verootmoedigen, maar ons hart neigt naar zoveel andere dingen dan die van Uw Koninkrijk.

Genees dit zelfzuchtige hart, o Hemelse Vader! Giet Uw olie uit over alle wonden die wij ons zelf in al onze kortzichtigheid hebben toegebracht.


Verlos ons

Verlos ons van al ons zelfmedelijden. Verlos ons van al het opsommen van goede daden die wij ter wille van U deden. Verlos ons van al onze hoogmoed, want zelf verlangen wij er helemaal niet naar om door U verlost te worden.

Wij hebben niets begrepen van Uw heiligheid en vlekkeloosheid. Gij zijt God en wij zijn mensen in wie nog vele zondige hartstochten allerlei objecten zoeken. En wij hebben geen berouw meer over onze zonden. Onze gedragingen worden beheerst door de opinies van vele mensen.

En slechts enkele malen is onze geest in zo'n gemoedsgesteldheid, dat zij Uw stem weet te onderscheiden van de vele stemmen om ons heen.

Verbreek dat harde hart, o Heer! Genees ons en geef ons een vlezen hart. Heer Jezus, giet Uw balsem uit over de wonden van ons door zonden verscheurd Iichaam.

Doe ons verlangen gans en al te sterven aan de zondige neigingen van de oude mens die wij nog zo dikwijls toestaan om in ons te heersen.

Verlos ons van alle huichelachtige vroomheid! Verlos ons ook van alle overtollige woorden, die wij slechts uit gewoonte tot U richten zonder dat wij hun inhoud in onszelf ervaren.

Almachtige Vader, Schepper van hemel en aarde, laat de machtige bloedstroom van het kruis op Golgotha geheel onze harten reinigen, genezen en vullen. Want het bloed van Jezus Christus is ware drank en zijn vlees is ware spijs.

Giet over ons uit de olie van de Heilige Geest, zodat wij geheel beveiligd zijn door zijn zalving.


Vergeef ons

Vader, vergeef ons als natie. Wij hebben ons laten verontreinigen door alle kennis van de ten onrechte genoemde wetenschap die de zondige mens centraal- en haar lusten, neigingen en behoeften normatief heeft gesteld. En wij zijn meegesleurd in deze stroom van vuil en modder.

Vaak hebben wij de listen van de boze niet onderkend en waren wij verward door vele gedachten die opkwamen in onze menselijke geest.

Een stroom van vuilheid en onzedelijkheid baant zich een weg door ons land. Wij begeren niet meer onze lichamen en zielen Gode te heiligen en zoeken naar eigen wegen om tegemoet te komen aan de vele begeerten die ons vervullen. Vergeef ons als natie, o God, laat het vuur van de Heilige Geest ons reinigen van al deze verkeerdheid. Laat ons niet menen beter te zijn dan die ander. En laten we ons geloof alleen bouwen op de genade van Jezus Christus.

Verlos ons, heilige Vader! Help ons te geloven in de volkomen verlossing door Jezus Christus naar ziel, geest en lichaam en ban alle ongeloof uit onze harten.

Uw Woord zegt, dat alleen zij die nederig zijn, genade vinden in uw ogen. Help ons ootmoedig met U te wandelen en breng een volkomen reiniging in onze harten tot stand. Geef ons weer die kracht van de Heilige Geest, zoals deze openbaar werd in het begin van de Gemeente.


Schenk ons

Heer Jezus, uw Geest betuigt in ons dat uw komst zo nabij is en het verontrust ons niet, dat wij ons niet hebben toebereid. Wij voelen nog zo weinig verlangen om geheel, maar dan ook volkomen voor U te leven.

En toch komen we, Heer Jezus. Toch staan we U toe, dat het vuur van de Heilige Geest alle eigen begeerte uit onze levens wegbrandt, opdat wij niet beschaamd zullen staan bij Uw komst.

Naar Uw Woord zijn wij de goddelijke natuur deelachtig geworden in Jezus Christus (2 Petrus 1: 4). Help ons dan te wandelen zoals Jezus Christus over deze aarde ging, vol van ontferming en bewogen om de nood van de zondaren en vervuld van goedheid en oprechte liefde.

Verlos ons van alle vleselijke begeerten die strijd voeren tegen onze ziel. En schenk ons genade om dwaas in de ogen van de mensen te durven zijn.

Als wij onze levens aan Uw heilig leven weerspiegelen, dierbare Heiland, dan worden we rood van schaamte en belijden voor U, dat we alleen onszelf hebben gediend en niet in waarheid Uw Koninkrijk hebben gezocht.

Wij zijn zo hoogmoedig geworden, dat wij helemaal niet verlangen om onze naaktheid en ellende voor U te belijden. Wij zijn gelijk aan hen van Laodicea, die zeiden, dat zij rijk en verrijkt waren en aan niets gebrek hadden.


Leid ons

En nu komt Gij tot ons en zegt: “Daarom raad Ik u aan van Mij te kopen goud, dat in het vuur gelouterd is, opdat gij rijk moogt worden, en witte klederen, opdat gij die aandoet en de schande uwer naaktheid niet zichtbaar worde; en ogenzalf om uw oogleden te bestrijken, opdat gij zien moogt.

Allen die Ik liefheb bestraf en tuchtig Ik; wees dan ijverig en bekeer u. Zie, Ik sta aan de deur en Ik klop. Indien iemand naar Mijn stem hoort en de deur opent, Ik zal bij hem binnen komen en maaltijd met hem houden en hij met Mij. Wie overwint, hem zal Ik geven met Mij te zitten op Mijn troon, gelijk ook Ik heb overwonnen en gezeten ben met Mijn Vader op Zijn troon. Wie een oor heeft, laat die horen wat de Geest tot de gemeenten zegt."

Hier zijn wij dan, Heer Jezus. Leid ons op al onze wegen. Dat godsvrucht en oprechtheid ons mogen behoeden. En geef ons dan, dat wij nooit zullen nalaten om met een volkomen vertrouwen te geloven in uw genade.

Amen